curry uit varanasi.

Elise Ronner / Gerealiseerd (2021)

Curry uit Varanasi is een korte dramafilm met een komische tint. Wanneer de dertigers Frederik en zijn zus de nieuwe vriend van hun moeder ontmoeten, en blijkt dat hij niet op hun vader lijkt, is het lastig om volwassen te blijven en elkaar de ruimte te geven.

De sombere, diploma loze Frederik en zijn succesvolle zus Suzanne, die zelfs al zwanger is, gaan eten bij hun moeder en haar nieuwe vriend August. Dat de twee elkaar ontmoet hebben in India is te merken aan alles: de zwierende kleren, de levenswijsheden en de curry op tafel. Wanneer Frederik voor de zoveelste keer de vragen over zijn werk en liefdesleven probeert te vermijden, voelt August zich geroepen om zijn nieuwe ‘zoon’ van spirituele adviezen te voorzien. Hoewel Frederiks ergernis richting August groeit, ziet hij bij zijn moeder een vrolijkheid die hij niet meer gezien heeft sinds het overlijden van zijn vader. Frederik en Suzanne zullen hun moeder de ruimte moeten geven die zij verdient, ook al is het loslaten van je moeder iets engs, zelfs als volwassene.

De film laat zien hoe familiebanden kunnen schuren en hoe we af en toe over onze eigen schaduw heenstappen om een ander het geluk te gunnen. Je biologische familie speelt in de meeste levens een grote rol en is het onderdeel van je identiteit waar je geen zeggenschap over kunt hebben.

Elise: “Familie(banden) liggen dicht bij het thema zelfacceptatie. Hoe kun je je familie accepteren als je jezelf niet accepteert? En andersom ook; hoe kun je jezelf accepteren als je jouw familie niet respecteert voor wie ze zijn?

Ondanks dat Kristie en August graag een goede indruk willen maken strijden zij aan de eettafel tegen ieders vooroordelen, meningsverschillen, behoeftes en verwachtingen waarvan je hoopt dat ze als puzzelstukjes op elkaar aansluiten.

producent
scenario

regie
dramaturg
d.o.p
art director

cast

Lavender Films 
Bart Jakobs
Salomé van Grunsven
Elise Ronner
Samantha Janssen
Judith Boeschoten
Zuma Pleijzier

Joep Vermolen 
Giulia Dunes
Carolien van den Berg
Harry van Rijthoven

mogelijk gemaakt door