DAVAI.

Regisseur Lola Mooij & Componist Renán Zelada Cisneros / gerealiseerd (2022)

DAVAI is een korte film van regisseur Lola Mooij waarbij de muziek leidend is. Het idee is ontstaan uit de fascinatie voor het werk van de Russische dichteres en beeldend kunstenares Nastya Denisova. 

Renán Zelada Cisneros componeerde een muziekstuk voor zang, strijkkwartet en elektronica die ondersteund wordt door het beeld. In de film zit als rode draad een gedicht geschreven door Russische dichter Anastasia Denisova: Malaya Sadovaya. Het gedicht eindigd met ‘Davai’ wat ‘Kom op’ betekent.

Niet gezien willen worden, behalve door die ene persoon. Iedereen wil in bepaalde mate bemind worden, gezien worden, zijn gelijke vinden. Maar om dat te bereiken moet je iemand binnenlaten en vooral zelf naar buiten gaan, weg van je veiligheid. DAVAI verteld zonder dialoog maar met beweging en muziek een verhaal over twee mensen die met elkaar verbonden lijken te zijn. Filmmaker Lola Mooij en componist Renan Zelada hebben deze film als ode aan dit breekbare soort liefde gemaakt.

Dankzij financiering van New Music Now Files en het Amsterdams Fonds voor de Kunst is deze muzikale en visuele reis die Denisova’s gedicht Malaya Sadovaya als uitgangspunt neemt om thema’s van anonimiteit, eenzaamheid en de zoektocht naar diepere verbinding met een ander te verkennen tot stand gekomen.

Op zaterdag 18 juni 2022 is de korte film DAVAI te zien tijdens de live-uitzending van New Music NOW! Door het hele land klinkt muziek van in Nederland actieve componisten: niet alleen in concertzalen en theaters, maar ook vanaf klokkentorens, op straat en in huiskamers. Van vroeg tot laat staat NPO Radio 4 in het teken van de Nederlandse componist. NTR en VPRO verzorgen een live-uitzending vanuit TivoliVredenburg en New Music NOW streamt de hele dag.

Houd deze pagina in de gaten en volg ons op Facebook en Instagram voor updates en vertoningen! 

Regisseur Lola Mooij: “Iedereen wil in bepaalde mate bemind worden, gezien worden. Maar om dat te bereiken moet iemand binnenlaten en vooral zelf naar buiten gaan. Isolatie biedt veiligheid en het is maar de vraag of de angst en twijfel zullen uitbetalen in liefde en geluk. Niet gezien worden door de menigte maar wel door die ene persoon. Renán Zelada Cisneros en ik hebben dit project opgezet om een eerbetoon te maken voor dit breekbare soort liefde”. 

producent


regie
componist 
voice-over

sing voice
viool
viool
alt viool 
cello

dop
editor
sound design

cast

Lavender Films
Charlotte Rietbergen

Lola Mooij
Renán Zelada Cisneros 
Polina Bokshitsky

Viktoria Nikolova
Eduardo Diaz Garcia
Gabriella Carvallo Torres
Nikolai Clavier
Diederik Smulders

Lola Mooij 
Emma Mandjes 
Zita Leemans

Connor Hubers
Bowen Martens

mede mogelijk gemaakt