de schoonheid van nee.

Samantha Janssen & Charlotte Rietbergen / gerealiseerd (2022)

De schoonheid van Nee verhaalt over een jongvolwassen vrouw die zich steeds aanpast aan haar omgeving en sociale verwachtingen.

Nikki is een ideale dochter volgens haar moeder, een vrijgevochten ziel volgens haar vader, een skater volgens haar vriendje en een girlfriend volgens haar vriendinnen. Iedereen kent Nikki, maar kent Nikki zichzelf? Als Nikki in aanraking komt de compromisloze, maar fictieve, Antigone, raakt ze de weg kwijt. Wie is Nikki als niemand kijkt? Antigone voert de druk op voor het te laat is en Nikki verandert in achtergrond: letterlijk.

Samantha Janssen: “Door mijn werk als theaterdocent ontmoet ik veel jongeren die door externe druk niet meer weten wie ze zijn. Er zijn zoveel verwachtingen waar ze aan moeten voldoen, zoveel rollen die ze moeten vervullen, dat ze zichzelf, hun kern, zijn kwijtgeraakt of misschien nooit hebben gevormd. Ik zie ze en herken ze, want ik ben daar zelf ook geweest. De Schoonheid van Nee vertelt het verhaal van sociale druk, verlies van zelf en zoektocht naar wie je nu eigenlijk bent”.

De inhoud van de film sluit aan bij de problematiek waar veel (jong) volwassenen heden ten dage mee worstelen. 
In 2015/2017 was 8 procent van de 12- tot 25- jarigen psychisch ongezond. Tien jaar eerder gaf 7 procent dit nog aan. Ruim een derde van deze psychisch ongezonde jongeren heeft in de afgelopen 12 maanden naar eigen zeggen een depressie gehad. Dit blijkt uit de gezondheidsenquête van het CBS.

We leven in een wereld vol keuzes en verwachtingen. De mogelijkheid tot kiezen is schitterend, maar ook verstikkend! De vele verwachtingen die de maatschappij van een individu heeft kan als een grote druk ervaren worden. Op het moment dat iedereen wat anders van je wil is het soms makkelijker een masker op te zetten dan trouw te zijn aan jezelf. Maar wat als je masker over masker over masker plakt? Waar blijft je ‘zelf’ dan? 

Met De Schoonheid van Nee willen wij dit probleem een gezicht geven. Beeld en verhaal ontmoeten elkaar op een surrealistisch snijvlak van spel en vorm. 

Op 30 april ging De Schoonheid van Nee in première in Theater de Leeuw. Benieuwd naar de film? Houd deze pagina in de gaten en volg ons op Facebook en Instagram voor updates en vertoningen! 

producent


scenario 
regie

dop
artdirector

cast

Lavender Films
Charlotte Rietbergen

Samantha Janssen
Samantha Janssen & Charlotte Rietbergen 
Julius Kuyper 
Menno Noordanus

Vera Majoor
Lonneke Vink
Mischa Boon
Nout Flantua
Maggie Symonds
Fiep Mulderije
Janick de Groot
Cindy Postma
Robert-jan de Goede
Marloes van den Heuvel 

mede mogelijk gemaakt