de schoonheid van nee.

Samantha Janssen & Charlotte Rietbergen / post-productie (verwacht voorjaar 2022)

Lavender Films maakt de korte film De schoonheid van Nee. Een film over een jongvolwassen vrouw die zich steeds aanpast aan haar omgeving en sociale verwachtingen. Doordat zij in contact komt met de klassieke Griekse tragedie Antigone ontdekt zij dat ze nooit een eigen identiteit heeft gevormd.

De zeventienjarige Nikkie komt met zichzelf in de knel als ze op school kennis maakt met de klassieke toneeltekst ‘Antigone.’ Nikkie wordt door het verhaal van Antigone met haar neus op de feiten gedrukt. Ze heeft onder sociale druk verschillende identiteiten ontwikkelt en ontdekt dat ze niet weet wie ze zelf is.

De inhoud van de film sluit aan bij de problematiek waar veel (jong) volwassenen heden ten dage mee worstelen. In 2015/2017 was 8 procent van de 12- tot 25- jarigen psychisch ongezond. Tien jaar eerder gaf 7 procent dit nog aan. Ruim een derde van deze psychisch ongezonde jongeren heeft in de afgelopen 12 maanden naar eigen zeggen een depressie gehad. Dit blijkt uit de gezondheidsenquête van het CBS.

We leven in een wereld vol keuzes en verwachtingen. De mogelijkheid tot kiezen is schitterend, maar ook verstikkend! De vele verwachtingen die de maatschappij van een individu heeft kan als een grote druk ervaren worden. Op het moment dat iedereen wat anders van je wil is het soms makkelijker een masker op te zetten dan trouw te zijn aan jezelf. Maar wat als je masker over masker over masker plakt? Waar blijft je ‘zelf’ dan? 

Met De Schoonheid van Nee willen wij dit probleem een gezicht geven. Beeld en verhaal ontmoeten elkaar op een surrealistisch snijvlak van spel en vorm.

producent
scenario
regie

dop
artdirector
cast

Lavender Films
Samantha Janssen
Samantha Janssen & Charlotte Rietbergen 
Julius Kuyper 
Menno Noordanus
Vera Majoor
Lonneke Vink
Mischa Boon
Nout Flantua
Maggie Symonds
Fiep Mulderije
Lina Derra
Janick de Groot
Cindy Postma
Robert-jan de Goede
Marloes van den Heuvel 

mede mogelijk gemaakt